
Hrana ima važnu ulogu u proslavi Uskrsa jer simbolizira obilje, novi život i blagoslov, a hrvatski uskrsni stol spaja duhovne vrijednosti i gastronomske užitke
Uskrs je jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana – simbolizira novi početak, život i nadu, a u Hrvatskoj se tradicionalno obilježava u krugu obitelji, uz bogatu trpezu. Hrana na Uskrs ima duboko simboličko značenje, a uskrsni stol predstavlja zajedništvo, zahvalnost i slavlje života. Pripreme za ovaj blagdan počinju danima unaprijed, a posebna se pažnja posvećuje izboru namirnica, pripremi jela i tradiciji blagoslova hrane.
SIMBOLIKA HRANE ZA USKRS

U kršćanskoj tradiciji, mnoge uskrsne namirnice imaju religijsko i kulturno značenje:
• Jaja simboliziraju novi život i uskrsnuće, a najpoznatija uskrsna tradicija u Hrvatskoj je bojanje i ukrašavanje jaja, tzv. pisanica.
• Šunka označava kraj posta i uživanje u blagovanju nakon Korizme.
• Hren je simbol patnje i snage, često se poslužuje uz šunku.
• Pinca ili sirnica je slatki kruh s jajima i limunovom koricom, koji predstavlja radost i slatkoću života.
BOGATI USKRSNI STOL
Na uskrsno jutro u hrvatskim se kućama poslužuje blagoslovljena hrana, a na stolu se najčešće nalaze:

• Kuhana šunka u kruhu ili bez njega
• Jaja, kuhana i obojana
• Mladi luk
• Hren, često riban svježi
• Kruh, najčešće domaći
• Pinca (sirnica) – tradicionalni slatki kruh
• Sir i vrhnje (posebno u kontinentalnim krajevima)
• Kolači, poput orehnjače, makovnjače, kuglofa ili pite
Ručak za Uskrs varira ovisno o regiji, no često uključuje pečenje, janjetinu, teletinu ili puricu s mlincima, uz obilje priloga i salata.
PAŽLJIV ODABIR NAMIRNICA

Tijekom uskrsnih blagdana, potrošači u Hrvatskoj sve više vode računa o podrijetlu hrane, kvaliteti i cijeni. Jedan od ključnih čimbenika koji utječu na odluku pri kupnji je činjenica radi li se o domaćem proizvodu – sve više potrošača bira lokalne proizvođače, osobito kada je riječ o šunki, jajima i povrću. Nadalje, važna je kvaliteta namirnica jer potrošači traže meso bez aditiva, domaća jaja i prirodne sastojke. Naravno, gleda se i cijena – zbog inflacije i ekonomskih izazova, cijena igra važnu ulogu, ali se mnogi ipak odlučuju ‘počastiti’ za ovaj blagdan. Kupci obraćaju pažnju i na podrijetlo pa sve veći broj ljudi bira namirnice iz provjerenih izvora, organsku hranu i proizvode bez pesticida ili umjetnih dodataka.
MIRIS DOMAĆIH KOLAČA

Običaj pečenja kolača za Uskrs duboko je ukorijenjen u tradiciju, a svaki kolač koji se priprema ima svoju priču, simboliku i emociju. Osim što je dio bogatog uskrsnog stola, pečenje kolača važan je obiteljski ritual, u kojem često sudjeluju sve generacije.
Kolači su znak da je došao kraj Korizmi i postu, stoga predstavljaju radost, slatkoću života i Božji blagoslov. Recepti se prenose s koljena na koljeno, što kolače čini dijelom obiteljske i kulturne baštine, a u mnogim kućanstvima pečenje kolača znači okupljanje obitelji i druženje uoči Uskrsa. Treba spomenuti i duhovnu i estetsku dimenziju kolača jer često imaju i simbolično značenje (poput uskrsne pince), a osim što su ukusni, stol čine vizualno bogatijim.
Tradicionalni uskrsni kolači po hrvatskim regijama
DALMACIJA
• Pinca (sirnica) – slatki kruh s jajima, šećerom i limunovom koricom, često ukrašen šećerom u prahu
• Fritule – pržene kuglice od tijesta, mirisne i meke, često posute šećerom u prahu
• Kroštule – hrskave trakice prženog tijesta, posute šećerom
SLAVONIJA
• Orahnjača i makovnjača – savijače s bogatim nadjevima od oraha i maka
• Kuglof – mramorni kolač u obliku vijenca, često s grožđicama i limunom
• Pita s domaćim pekmezom – prhko tijesto s punjenjem od šljiva ili marelica
ISTRA I KVARNER
• Pinca – često s dodatkom rakije ili prošeka
• Uskrsni kolač s grožđicama i orasima – aromatičan i bogat, sličan panettoneu
• Šurlice s orasima i medom – jednostavan i starinski desert
ZAGORJE I SREDIŠNJA HRVATSKA
• Zagorska gibanica – slojeviti kolač sa sirom, orasima i makom
• Bučnica (kao slani desert) – ponekad se nudi uz uskrsni doručak
• Medena pita i vanilin kiflice – klasični blagdanski kolači
LIKA I GORSKI KOTAR
• Kolači s domaćim medom – poput medenjaka ili starinskih pita
• Savijače od jabuka ili šumskog voća – često s dodatkom cimeta
Uskrs prodaje, ali samo ako nudi više od proizvoda

Uskrsna kampanja ne bi smjela biti samo akcijska. Najuspješniji proizvođači razmišljaju šire – povezuju emocije, tradiciju, ekologiju i zajedništvo. Potrošači prepoznaju tu autentičnost i nagrađuju je vjernošću.
Uskrs nije samo duhovni blagdan — on je jedan od najvažnijih potrošačkih trenutaka u godini. Trgovine se pune uskrsnim delicijama, ukrasima i poklonima, a potrošači traže vrijednost, kvalitetu i smisao u svemu što kupuju. Kada su u pitanju uskrsni proizvodi, proizvođači trebaju razviti osjetljiv, emocionalno povezan i vrijednosno orijentiran marketinški pristup. Uskrs je blagdan snažno povezan s obitelji, tradicijom, duhovnošću i zajedništvom pa je ključno da marketing proizvođača i trgovaca ne bude isključivo prodajno orijentiran, već autentičan i inspirativan.
Uspješan marketinški pristup za Uskrs karakterizira:
1. Fokus na emocije i obitelj
Uskrs budi emocije – povezivanje s najmilijima, okupljanje za stolom, sjećanja iz djetinjstva. Poruke u kampanji stoga trebaju isticati toplinu doma i obiteljskog okupljanja, zajedničke trenutke poput kuhanja, ukrašavanja i darivanja te vrednovanje tradicije, ali i otvaranje prema novom
2. Isticanje vrijednosti i kvalitete
Kupci u blagdanskim danima traže proizvode dobre kvalitete, s pričom i značenjem. Važno je istaknuti lokalno podrijetlo i domaću proizvodnju, ručni ili tradicionalni način izrade te certifikate (eko, bio, bez glutena, halal, itd.)
3. Održivost i društvena odgovornost
Sve više potrošača želi da proizvodi budu održivo proizvedeni, bez suvišne plastike i ambalaže te u službi zajednice (putem donacija, lokalne podrške).
4. Edukativno-inspirativni sadržaj
Kupci cijene kada brendovi ne prodaju samo proizvod, već i znanje i ideje.
Proizvođači mogu ponuditi:
• Recepte i vodiče – kako ispeći pincu, kako servirati šunku, kako koristiti proizvod
• DIY ideje – ukrašavanje jaja, izrada dekoracija s djecom
• Zanimljivosti o tradicijama Uskrsa u regiji
5. Personalizirane i praktične ponude
Kupci vole kada im se olakša odluka ili kupovina pa su dobra ideja uskrsni paketi – gotove kombinacije proizvoda za blagdanski stol. Poželjni su i proizvodi u malim formatima, idealnim za poklon košarice ili darivanje te popusti na više artikala iz iste kategorije.
6. Ton komunikacije
Kampanja tijekom uskrsnih blagdana treba imati nježan, nenametljiv i topli ton koji pozova obitelj da se okupi u miru oko blagdanskog stola.
Danas kupci ne traže samo proizvod — već i vrijednosti koje on predstavlja. Komunikacija za Uskrs trebala bi biti topla, inspirativna i emocionalno usmjerena, ali i jasno pokazivati vrijednost proizvoda. Ton komunikacije treba biti pozitivan i emocionalan, iskren i nenametljiv te usmjeren na zajedništvo, obitelj i vrijednosti.