Pametnim planiranjem te usklađivanjem proizvodnje i prodaje do smanjenja otpada od hrane

Helena Radić Bosanac, voditeljica korporativnih poslova kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i BiH

Nestlé, kao i mnoge multinacionalne kompanije, ima strategiju održivog poslovanja s ciljevima i procesom izvještavanja o učinjenom. Unutar strategije, naglasak je stavljen i na sprječavanje nastanka otpada od hrane, što predstavlja rasipanje resursa i ima negativan utjecaj na okoliš. Zašto je ova tema važna za Nestlé i koje još društvene inicijative provode, otkriva Helena Radić Bosanac, voditeljica korporativnih poslova kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i BiH.

Kao vodeći svjetski proizvođač hrane, u kojoj se mjeri kompanija bavi problemom otpada od hrane?

S obzirom na to da znamo koliki utjecaj otpad od hrane ima na okoliš, jedan od naših glavnih poslovnih prioriteta je spriječiti nastanak otpada od hrane. Nestlé se pokušava fokusirati na prevenciju, a ne samo na smanjenje posljedica. Gubitak i otpad hrane mogu se dogoditi bilo gdje između proizvodnje i konzumacije.

Kako bismo to spriječili, implementirali smo niz tehnoloških i edukativnih inicijativa s ciljem smanjenja gubitka i otpada hrane za 50% do 2030. što je i dio našeg plana održivosti Net Zero to Roadmap. Surađujemo s poljoprivrednicima, znanstvenicima iz područja poljoprivrede, istraživačima i neprofitnim organizacijama diljem svijeta kako bismo smanjili gubitak i otpad hrane.

Međutim, rad na prevenciji ne staje kada je proizvod proizveden nego se konkretne stvari rade u čitavom lancu – pametno se planira i dobro usklađuju proizvodnja i prodaja. Tako interno minimiziramo isteke rokova i smanjujemo količinu proizvoda koja više ne može ići na tržište. Na taj način nastojimo osigurati da se, zahvaljujući ispravnom planiranju, što više toga proda, a ne baca.

Što radite s hranom koja se ne uspije prodati?

Trudimo se da, dosta prije isteka roka, količine koje se vjerojatno neće stići prodati doniramo kako bi se ona na vrijeme dostavila do krajnjih korisnika. Samo smo lani putem naših partnera donirali oko 40 tona proizvoda. Osim što smo pomogli onima kojima je pomoć potrebna, ujedno smo smanjili otpad od hrane za oko 60%, odnosno oko 25 tona hrane nije uništeno, nego donirano. Da stavimo ovaj broj u kontekst: ako računamo da prosječna tročlana obitelj u Hrvatskoj dnevno pojede 5 kg hrane, onda bi im 25 tona hrane bilo dovoljno za 14 godina – nevjerojatno, zar ne?

Kako ste uspjeli toliko smanjiti otpad od hrane u našoj regiji?

Tri su ključna faktora: redovno i pravovremeno doniramo hranu i planiramo donacije, uveli smo standardiziran proces u sve tri zemlje i imamo pouzadane i predane partnere. Nadalje, Nestlé je u Hrvatskoj potpisnik dobrovoljnog sporazuma Ministarstva poljoprivrede Zajedno protiv otpada od hrane kojim smo se obavezali do 2030. smanjiti otpad od hrane za 30% i izvještavati o aktivnostima koje provodimo. Ministarstvo poljoprivrede nedavno je javno objavilo izvješće za 2024. godinu i doista ga vrijedi pogledati. Ponosni smo što smo dio te priče i što smo kao kompanija lani ostvarili sve postavljene ciljeve. Uz to, naše inicijative vezane uz smanjenje otpada od hrane, Ministarstvo je uvrstilo u svoju bazu dobrih praksi što nam je također veliko priznanje.

Radite li na edukaciji potrošača, odnosno građana s obzirom na to da oko 70% otpada od hrane nastaje u kućanstvima?

Da, u Hrvatskoj provodimo inicijativu Biraj zeleno kojom potičemo građane da smanje otpad od hrane u svojim kućanstvima. Kada smo pokrenuli Biraj zeleno prije nekoliko godina, stavili smo smanjenje otpada od hrane u središte naših održivih inicijativa čemu nijedna druga tvrtka u Hrvatskoj nije pristupila na taj način.

Prve godine krenuli smo s digitalnom kampanjom koja se obraćala mladima. Godinu dana kasnije, digitalnu smo komunikaciju povezali s nečim opipljivim. U studentskoj menzi pripremili smo dva menija (vegetarijanski i mesni) koristeći ostatke hrane prikupljene tijekom prethodna dva do tri dana. Pripremljeno je i podijeljeno ukupno 1.500 obroka, a na taj smo način ‘spasili’ više od 90 kilograma hrane.

Zero food waste radionica – chef Mario Mandarić s učenicima iz Centra Slave Raškaj

Nakon toga smo odlučili potaknuti građane da nauče kako smanjiti otpad od hrane i doista nešto učine. Povezali smo se s kuharskim školama i domaćim chefovima te organizirali besplatne radionice kuhanja od ostataka hrane. Na jednoj od tih radionica sudjelovali su profesori i učenici iz Centra za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj u Zagrebu. Ova suradnja nas je inspirirala da ove godine dodamo element inkluzije u naše napore vezane uz smanjenje otpada od hrane.

Što ste sve organizirali?

Kroz radionice pod vodstvom chefa Maria Mandarića, ambasadora inicijative Biraj Zeleno i istinskog borca za smanjenje otpada od hrane, učenici završnih razreda kulinarskog smjera Centra za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj iz Zagreba učili su kako planirati obroke i namirnice da bi se sve maksimalno iskoristilo, kako smanjiti otpad od hrane, što je zero food waste filozofija…

Uz to, Nestlé je donirao sredstva Centru za opremanje kulinarskog kabineta koji je stradao u potresu, a u kojem se školuju buduće kuharice i kuhari. Uz to, pomogli smo izgradnju ‘Vrta iz snova’, edukativno-terapeutskog vrta u sklopu Centra u kojem će učenici i korisnici Centra uzgajati voće, povrće i jestivo bilje i tako učiti o tome kako hrana nastaje.

Druga velika društvena inicijativa koju provodite je Vrtim zdravi film. Koja je njezina svrha?

Vrtim zdravi film dio je globalne incijative Nestlé for Healthier Kids. Cilj je promicanje zdravih navika među učenicima viših razreda osnovne škole, a poseban naglasak stavlja se na zdravu prehranu. Program inicijative Vrtim zdravi film temeljen je na znanstveno potvrđenim pristupima i rezultatima, a edukacijama o zdravim životnim navikama program je obuhvatio više od 150.000 djece, od čega unazad četiri godine njih više od 90.000, zahvaljujući velikom interesu škola i profesora za ovaj program koji pruža kontinuiranu edukaciju.

Vrtim zdravi film – promicanje zdravih prehrambenih navika

Vrtim zdravi film već 15 godina provode Hrvatski školski sportski savez (HŠSS) i Nestlé. Program evaluira Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a unazad nekoliko godina Vrtim zdravi film surađuje i s javnozdravstvenim programom Petica. Ove godine Vrtim zdravi film slavi 15 godina.

Kako bismo obilježili ovaj jubilej i dodatno se približili roditeljima i njihovom osnovnoškolcima, zajedno s ekipom iz Kwizarda, razvili smo besplatan online kviz o zdravim prehrambenim navikama pod nazivom Zavrti zdravi film. Tako djeca i roditelji kroz zabavan kviz uče koje su razlike među skupinama namirnica, zašto moramo biti fizički aktivni svaki dan, kako izgleda uravnotežen obrok te kako naše svakodnevne navike utječu na zdravlje. Sve što je potrebno su znatiželja i želja za učenjem, a roditelji i djeca tako uče zajedno i razvijaju svijest o zdravlju – sve na jednome mjestu.

Uz navedeno, doprinosite li još kojem segment društva i kako?

Da, naravno. Uz rad na smanjenju otpada od hrane i promicanje zdravih životnih navika, treći segment našeg doprinosa zajednici je podrška mladima na početku njihove karijere. Svjesni smo da ulazak na tržište rada nije uvijek lak, zato im pružamo priliku za učenje, razvoj i zapošljavanje kroz plaćenu ljetnu praksu.

Program Nestlé Needs YOUth provodimo već više od deset godina, a ove godine u njemu će sudjelovati 15 mladih iz Hrvatske zajedno s kolegama iz Bugarske, Rumunjske, Ukrajine i Srbije. Bit će im dodijeljeni mentori, naši kolegezaposlenici kompanije Nestlé. Sjajno je što su neki od njih i sami svoje prve korake u kompaniji napravili upravo kroz ovaj program pa sada mogu podijeliti svoja iskustva s potencijalnim budućim kolegicama i kolegama.