Dr. Oetker: Konkretni koraci prema održivoj budućnosti

Dr. Oetker Povelja o održivom razvoju strukturira ukupno 27 projekata unutar tri ključne dimenzije: Naša hrana, Naš svijet i Naša tvrtka, s jasno definiranim ciljevima i rokovima provedbe

Preuzimanje odgovornosti i održivo djelovanje utkano je u srž korporativnog identiteta tvrtke Dr. Oetker. Ambiciozni ciljevi održivog razvoja definirani su u Dr. Oetker Povelji o održivom razvoju kroz koju tvrtka provodi sveobuhvatne mjere usmjerene na zaštitu okoliša, unapređenje proizvoda i društveno odgovorno poslovanje.

Povelja strukturira ukupno 27 projekata unutar tri ključne dimenzije: Naša hrana, Naš svijet i Naša tvrtka, s jasno definiranim ciljevima i rokovima provedbe.

Naša hrana – transparentnost i zdraviji izbori

Dr. Oetker nastoji potrošačima omogućiti zdrav i održiv životni stil, što se ostvaruje kroz optimizaciju nutritivnih profila postojećih proizvoda i razvoj novih, zdravijih alternativa. Jedan od glavnih ciljeva je poboljšanje prehrambenih vrijednosti proizvoda smanjenjem udjela soli, i masti. šećera „Do 2025. godine smanjili smo količinu soli u našim pizzama na prosječno 1 g/100 g proizvoda. Istovremeno, smanjen je udio šećera u desertima za 15%, a u mješavinama za 10% do 2025. godine.

„Kao Dr. Oetker imamo potencijal podržati milijune ljudi u uravnoteženijem, održivijem načinu života. Koristimo svoje područje djelovanja kako bismo u recepte unijeli više biljnih sirovina, manje se oslanjali na meso i koristili sirovine koje su proizvedene na održiv način,” izjavili su iz Dr. Oetkera.

Naš svijet – zaštita okoliša i klimatske mjere

Dimenzija Naš svijet objedinjuje aktivnosti kojima Dr. Oetker pozitivno upravlja utjecajem svojih korporativnih aktivnosti na društvo i okoliš. Tvrtka je postavila ambiciozan cilj postizanja klimatske neutralnosti u svim izravnim i neizravnim područjima utjecaja do 2050. godine. U sklopu ove inicijative, Dr. Oetker planira proizvoditi svoje proizvode bez korištenja fosilnih goriva, oslanjajući se isključivo na obnovljive izvore energije.

Tvrtka koristi solarnu energiju i energiju vjetra u svojim proizvodnim pogonima, što je pomoglo smanjiti emisije CO2 za 65.000 tona. Značajan napredak postignut je i u području ambalaže. Jedan od prvih koraka bila je redukcija plastike za 40% u pakiranjima svih vrsta Dr. Oetker Original pudinga, što je rezultiralo smanjenjem količine otpadne plastike za više od šest tona godišnje. Cilj tvrtke je da do 2030. godine sva ambalaža bude reciklabilna, ponovno upotrebljiva ili kompostabilna.

Naša tvrtka – odgovornost prema zaposlenicima i društvu

Treća dimenzija Povelje o održivom razvoju odnosi se na društvenu odgovornost prema zaposlenicima i zajednici. Dr. Oetker se zalaže za nultu toleranciju bilo kakve diskriminacije, osiguravanje prava na slobodu udruživanja i kolektivno pregovaranje, sigurno radno okruženje te pravedne plaće za sve zaposlenike. Tvrtka kontinuirano radi na jačanju kulture raznolikosti i inkluzije, osiguravajući jednakost za sve ljude i promičući raznolikost u zapošljavanju i razvoju osoblja. Zaposlenici tvrtke vjeruju da hrana ima moć povezivanja ljudi, neovisno o njihovom podrijetlu, i nastoje stvoriti ugodne trenutke za sve.

Održivi sastojci i opskrbni lanci

Dr. Oetker posebnu pozornost posvećuje održivosti u svojim opskrbnim lancima. Tvrtka je preuzela obvezu uspostavljanja lanaca opskrbe bez krčenja šuma za kakao, palmino ulje, soju, šećer i papir do 2025. godine. Već sada 99% kakaa u prahu koji Dr. Oetker koristi posjeduje certifikat Rainforest Alliance. Tvrtka također koristi isključivo održive sirovine za palmino ulje, certificirane od strane RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil).

„Odabir sirovina koje su korisne i poljoprivrednicima i okolišu jednako je važan kao konačni okus. Korak po korak, uvjete činimo ekološki prihvatljivijima – tako da se možete osjećati dobro zbog svojih odluka,” naglašavaju iz Dr. Oetkera.

Budući koraci i vizija

Dr. Oetker razmatra i kako poljoprivreda u cjelini može biti više regenerativna i manje CO2 intenzivna, primjerice korištenjem metoda regenerativne poljoprivrede. „Kao obiteljska tvrtka za proizvodnju hrane s proizvodnim i distribucijskim tvrtkama na svim kontinentima, svjesni smo težine svoje odgovornosti prema ljudima i prirodi. Provedbom Dr. Oetker Povelje o održivom razvoju promičemo osviješteni životni stil naših potrošača, osiguravamo poštene i održive uvjete duž cijelog opskrbnog lanca, istovremeno svodeći naš ekološki otisak na najmanju moguću mjeru,” izjavili su u Dr. Oetkeru.

Malo po malo, svakodnevnim malim koracima, Dr. Oetker pokazuje kako prehrambena industrija može značajno doprinijeti održivoj budućnosti, pružajući istovremeno proizvode visoke kvalitete koji zadovoljavaju potrebe potrošača. Ovaj pristup ne samo da donosi koristi okolišu i društvu, već dugoročno osigurava i održivost poslovanja, stvarajući dodatnu vrijednost za sve dionike u lancu opskrbe.